2010. július 21., szerda

Munkaruhák...

A munkaruha. De vajon milyen munkák során van szükségünk munkaruhára. A munkaruha első sorban a munkás védelmét és testi épségét szolgálják. A munkaruha beszerzése könnyen megtehető nagyobb áruházakban és üzletekben. A munkaruha különböző részekből állhat, így ahhoz tartozhat védőcipő, védőlábbeli, védőfelszerelés, mártott kesztyűk, védőszemüvegek, fényvisszaverő nadrágok és kabátok és a többi. Az egész dolog tulajdonképpen a munkaruházat körébe tartozik. Bizonyára mindenki tudja, hogy a tűzoltók vagy rendőrök szerepében milyen fontos is a munkaruha, hiszen enélkül különösen a tűzoltók vagy egy veszélyes üzemben dolgozó munkások képtelenek lennének elvégezni helyesen a munkájukat. A munkaruha tehát akár a szerszámok a dolgozók munkaeszközei is egyben. Legkönnyebben munkaruhát beszerezni olcsón talán a munkaruha nagykereskedésekben lehetséges.

A munkaruha a védelem szempontjából általában négy kategóriába sorolható. Fejvédelem, égésvédelem, hallásvédelem és a végtagok védelme. Általában azért fontos, hogy ne mindig az olcsó munkaruha legyen az első ami után nézünk, hiszen a magasabb ár természetesen magasabb minőségű munkaruhát kínál. A legtöbb munkaruha, ami akár lehet egy esőkabát is nem tartalmaz megkülönböztető jelzést, mint például a rendőri vagy mentős munkaruhák. Most talán beszéljünk arról egy kicsit, hogy melyek azok a munkahelyek, ahol különösen nagy óvatosságra van szükség. Ilyen lehet például egy veszélyes vegyszereket előállító gyár, vagy egy olyan hely , ahol éppenséggel radioaktív sugárzásnak lennének kitéve a munkások a munkaruha, munkaruházat nélkül. Itt a légzésvédelem és az égés védelem a fokozottan fontos, mert a legtöbb ilyen baleset az ilyen helyeken történik. Mindezek mellet azonban még több száz éle munkaruha is létezik, mint például a séfek ruhája vagy akár egy pincérnek az öltönye. Ezek a munkaruhák természetesen nem a sérülések elkerülése érdekében szolgálnak, de ettől még ezek is munkaruhák.

A továbbiakban beszéljünk a munkaruha készítésről és a munkaruha fejlesztéséről. Egy dolog mindig szinte biztos, hogy a minőségi munkaruha mindig csakis ember által készül és nem pedig gépek által a futószalagon. Egy védőlábbeli, vagy egy védőcipő elkészítése akár 10-15 órát is igénybe vehet, de a csúcsminőség eléréséhez kell is az idő. A munkaruha gyártók természetesen mindig igyekeznek a legjobb anyagok kifejlesztésére és azok minél jobb összeállítására. Nemrégiben hallottam, hogy például már új űrhajós szkafanderek fejlesztésén is dolgoznak, hiszen ha jól belegondolunk az is egy munkaruha. A rugalmas, valamint hőmérséklet viszontagságoknak ellen álló ruhát mindig nagy kihívás elkészíteni, de ez a szakma szépsége. A munkaruha és munkaruházatról többet nem is szeretnék beszélni, a lényeg a lényeg, hogy aki két kézzel keresi a kenyerét az sose feledkezzen meg a megfelelő munkaruha beszerzéséről. Köszönöm, hogy elolvasta a munkaruha című ismeretterjesztő cikkemet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése